מה באמת גורם לצוות להצליח? (רמז: לא רק חיבור אישי)\מור סינואני
- mirlyrot
- May 25
- 2 min read
כולנו רוצים צוות מגוון בעל יכולות שונות ומשלימות.
כזה שיש בו אנשים, בעלי אופי של תפיסות,רגשות ומחשבות שונים זה מזה.
לא רק כי זה טרנדי, אלא כי זה פשוט עובד- צוות מגוון מייצר פתרונות יצירתיים ולא נתקע בלופ של אותה חשיבה ארגונית. יש בו את האנשים שיוצרים קשרים עם אחרים, את האנשים שפועלים לפי הנוהל, את אלה שמבצעים הכל בזמן ואלה שתמיד מציעים רעיון חדש לפריצה קדימה.
אבל איך מגיעים לשם?
רובנו מגייסים לפי "תחושת בטן", "חיבור אישי" או "היה קליק". וזה אחלה, אבל בדיוק כך מגייסים מישהו שדומה לנו.
לפעמים, הפיצוח האמיתי מגיע דווקא ממישהו ששונה מאיתנו לגמרי.
אז מה עושים?
מכניסים מודל מקצועי לתהליך הגיוס ובניית הצוות – כמו MBTI.
למה MBTI הוא אחלה כלי על מנת לגייס צוותים מגוונים?
הוא רואה מעבר לקורות חיים:
· כיצד אדם חושב?
· כיצד הוא מקבל החלטות?
· מהם המאפיינים האישיותיים הבולטים שלו?
· כיצד הוא מתנהל בשיתוף פעולה ובמצבי לחץ?
דוגמאות מהשטח:
יש הפורחים בסביבה מאלתרת ויש כאלה שצריכים תוכנית ברורה
יש הזקוקים לאינטראקצה שוטפת עם אנשים ויש כאלה שכמהים ללבד שלהם
יש כאלה שרואים עובדות בלבד ואחרים שפועלים על פי תחושת ליבם
יש שרואים את מה שיש בשטח ויש שרואים את מה שהיה יכול להיות
התאמה חכמה בצוות\דוגמאות
ENTJ (מוחצן, אינטואטיבי, שכלי, גבולני) כמנהל ייהנה מעובד שקט יותר, כזה שלא ינסה לשלוט במרחב שלו. למשל טיפוס לוגיסטיקאי Istj- יהיה עובד חרוץ וקשוב לסמכות ולכן יתאים בדיוק. כמו כן, גם טיפוסי לוגיקאי Intp או וירטואוז Istp יוכלו להסתדר איתו כמנהל, והוא אף יעריך את היכולת הלוגית שלהם(אם כי, צריך לשים לב שלא תמיד יעמדו בדד ליין).
ISTJ/ISFJ(מופנם, קונקרטי, רגשי\שכלי, גבולני) הם טיפוסים יציבים, העובדים לפי הכללים בצוות- אולי שווה להביא ENFP/ENTP שיכניסו רוח של חדשנות. הדבר יוכל לתרום למקוריות מחשבתית ולחשיבה מחוץ לקופסה, שהם מצרך יקר בחיי הארגונים כיום. הם יוכלו לבחון מה לא עובד במערכת הקיימת וכיצד אפשר להניע קדימה את הארגון.
אז איך מתחילים?
מיפוי הצוות הקיים- מזהים את הדומיננטיים(למשל: Estp יזם\Esfp בדרן), המחברים(למשל: גיבור Enfj \קונסול Esfj), אנשי הרעיון(למשל: תומך Enfp\מתדיין Entp) ואנשי הביצוע (למשל: לוגיסטיקאי Istj\מגן Isfj)
מגדירים מה חסר- לא תמיד חסר עוד מישהו יצירתי. אולי דווקא מישהו שדבק בשגרה או שומר על אחידות.
לגייס בכוונה מישהו שונה- גם אם אין "קליק" מיידי. צוות מגוון נבנה לא רק על חיבור- אלא על בחירה מודעת לשלב טיפוסים משלימים.
לסיכום, גיוס מגוון צריך להיעשות מתוך החלטה מודעת. במקום להסתמך רק על אינטואיציה ו"כימיה", כדאי לשלב כלים מקצועיים כמו MBTI, המאפשרים לראות את האדם שמעבר לרזומה. כאשר מגייסים מתוך הבנה אמיתית של סוגי האישיות בצוות, ומה באמת חסר בו- לא רק שמקבלים הרכב עשיר ומאוזן יותר, אלא גם פותחים דלת ליצירתיות, שיתופי פעולה אפקטיביים יותר ותוצאות יוצאות דופן. חשוב לזכור שצוות טוב נבנה לא רק מחברים, אלא גם מאנשים בעלי כישורים שונים ומשלימים.
Comentários